Prezentarea Mănăstirii
Schitul Pătrunsa a fost construit în anul 1740 de către episcopul Climent al Râmnicului. A fost distrus de căderea unei stânci și a fost refăcut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Actuala construcție a Schitului Pătrunsa datează din secolul al XIX-lea. Schitul Pătrunsa este declarat monument istoric.
În comuna Bărbăteşti, la 7 km depărtare de sat, o potecă îngustă de la poalele muntelui Buila duce spre o coastă presărată cu chilii - nişte căsuţe mici, dar bine îngrijite - în apropierea cărora se înalţă maiestuoasă, noua biserică a fostului schit, actualmente, mănăstirea Pătrunsa.
Biserica veche, având hramul „Cuvioasa Paraschiva” a fost construită în anul 1740, de către Episcopul Climent al Râmnicului, în memoria mamei sale, Paraschiva. Obligată să se refugieze din calea invaziei turceşti, ea şi-a găsit adăpost în locul numit Pătrunsa. Aici va vedea lumina zilei, fiului ei, viitorul episcop Climent.
Desprinderea unei stânci a provocat mari distrugeri aşezământului dar, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost refăcut de către urmaşii episcopului Climent. Actuala construcţie datează din secolul al XIX-lea, pictura fiind realizată în stil brâncovenesc, cu influenţe populare.
Sub păstorirea Preasfinţitului Părinte Gherasim, mănăstirea Pătrunsa s-a îmbogăţit cu o nouă biserică, mai mare decât cea dintâi, închinată „Sfântului Ioan Teologul”, târnosită de către Preasfinţia Sa, în anul 2006.
Viaţa monahală de aici este austeră dar binecuvântată de Dumnezeu cu multe bucurii duhovniceşti. Cei care ajung în acest loc, în care doar ruga monahilor străbate liniştea văzduhului, pot simţi viaţa isihastă curată şi pot trăi clipe de adevărată înălţare duhovnicească.
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular